פיזיותרפיה לברך
הברך הוא מפרק שמחבר בין מפרק הירך למפרק הקרסול, לכן הוא מפרק מאוד חשוב בנשיאה, העברת משקל וקואורדינציה של הגוף. מפרק הברך בנוי מ-3 עצמות (פימור, טיביה, פיבולה) המחוברות ברצועות שמייצבות את המפרק. רצועת הברך ACL ,PCL ,LCL ,MCL מייצבות ועוטפות את המפרק מכל הכיוונים והווקטורים של התנועה. כמו כן במפרק הברך יש שני סחוסים שמיועדים לבלום את הזעזועים בברך כמו בולמי זעזועים ברכב, בלי לגרום לשחיקת העצם.
כל צעד, קפיצה או כיפוף רגל שאנו עושים הן פעולות, בהן הברכיים שלנו ממלאות תפקיד מכריע. ברך היא מכלול מורכב זה של עצמות, רצועות, שרירים וסחוס, והיא אחד המפרקים החיוניים והמורכבים ביותר בגופנו. הבנת מבנה הברך והמצבים היכולים לפגוע בה היא הצעד הראשון לקראת טיפול יעיל והקלה בכאב.
בעיות ברכיים נפוצות להפליא, החל מאי נוחות קלה ועד כאב מתיש, הגבלת ניידות והשפעה על איכות החיים. בעיות ברכיים יכולים לנבוע מגורמים שונים, כולל פציעה, בלאי הקשור לגיל, אימון שגוי או או מחלות יחסית נפוצות כגון דלקת פרקים. בעיות ברכיים נפוצות כוללות דלקת מפרקים ניוונית, תסמונת הכאב הפטלופמורלי (ברך רצים), קרעים ברצועות (כמו ACL) וקרעים במיניסקוס.
סחוסי הברך יכולים להיפצע בפגיעות ספורט כשמפרק הברך נעול ויש לחץ על הסחוס ממשקל הגוף. בנוסף תנועות סיבוביות לאחד הצדדים עלולות לגרום לקרעים בסיבים של הסחוס. יכול להיות קרע חלקי או קרע מלא, כאשר יש אפשרות לשיקום במקרה של קרע חלקי בפיזיותרפיה ללא ניתוח. במקרה של קרע מלא או קרע ידית דלי מה שגורם לסיבים של הקרע בסחוס להתפתל בתוך המפרק ולגרום ללחץ תוך מפרקי במיוחד בתנועת הכפוף, יש צורך בניתוח.
עוד גורם לשחיקת סחוסי הברך הוא ניוון המפרק "ארטריטיס" מה שגורם לניוון הסחוס כתוצאה מהגיל.
השרירים העיקריים העוטפים את הברך הם: 4 ראשי, המסטרינג, בנוסף מפרק הברך מורכב מפיקה שהמטרה התפקודית שלה היא לעבוד כמו מנוף להעביר כוחות מהשרירי הארבע ראשי לגיד של הפיקה ולהביא לתנועת הפשיטה של הברך ולהעביר עומסים וכוחות ממפרק הברך ולפזר אותם בצורה שלא לגרום עומס על נקודה אחת ספציפית.
מתי לפנות לקבלת עזרה?
הסימנים המעידים על צורך בעזרה מקצועית יכולים להיות עדינים או בולטים למדי. כאב שלא חולף, נפיחות, חוסר יציבות במפרק או הגבלת תנועה הם כמה מהתסמינים הנפוצים ביותר. אם חווית אחד מאלה או אם כאבי הברכיים שלך נמשכים מעבר למספר ימים, זה הזמן לפנות לפיזיותרפיסט.
כיצד פניה לפיזיתרפיסט תעזור?
פיזיותרפיה, כשיטת טיפול מבוססת ראיות לניהול מחלות ברכיים, היא המפתח להחלמה. פיזיותרפיסטים מומחים בתנועה ובתפקוד מפרקים, מטרתם היא לא רק לטפל בבעיה המיידית (כאב מפרקים), אלא גם לזהות ולטפל בשורש הבעיה, ובכך למנוע הישנות עתידית.
מפגש הפיזיותרפיה הראשון כולל בדרך כלל אחבון מעמיק. הפיזיותרפיסט יעריך את הניידות, הכוח, היישור והפעילויות היומיומיות שלך כדי לאבחן את המצב במדויק. על בסיס זה, הוא ייצור תוכנית טיפול מותאמת אישית הנותנת מענה לצרכים הייחודיים שלך.
הטיפול כולל לעתים קרובות שילוב של טיפול ידני, תרגילים ספציפיים ועצות לגבי שינוי דפוסי הפעילות. טיפול ידני עשוי לכלול עיסוי, מתיחות ותרגילי ניידות מפרקים כדי לשפר את התנועה ולהפחית את הכאב. סט של תרגילים מותאמים יעזור לחזק את הברך והשרירים מסביב, לשפר את היציבות והתפקוד. הפיזיותרפיסט שלך יספק גם הדרכה בעלת ערך רב בנושא שינוי בפעילויות שלך כדי להגן על הברך ולסייע בהחלמה.
במקרים רבים, פיזיותרפיה יכולה להוות חלופה מוצלחת ולא פולשנית לניתוח, להקל על כאבים, לשפר את התנועה ולהחזיר את איכות החיים. עם זאת, ראוי לציין שפיזיותרפיה היא גם חלק בלתי נפרד מההחלמה לאחר הניתוח, מסייעת בשיקום ומזרזת את החזרה לתפקוד תקין.
בעיות נפוצות בברך:
- קרע במניסקוס
- קרע ברצועות:
- רצועה הצולבת הקדמית ACL
- רצועה הצולבת האחורית PCL
- רצועה צדדית מדיאלית ולטראלית MCL ,LCL
- דלקת בגיד הפיקה טינדיניטיס (TENDINITIS)
- שחיקה של סחוס הפיקה
- KNEE JUMPERS
- OSCHOOD SCHLATER
- שברי מאמץ
- קרע בסחוס (מיניסקוס)
- החלפת מפרק הברך TKR
- בורסיטיס (ציסטה) בייקר ציסטה
- שינויים ניווניים (ארטריטיס) OA
- IT BAND
קרע במינסקוס:
המיניסקוס הוא סחוס המורכב ממסיבי (FIBROCARTILAGE) המתאפיינים בגמישות והיכולת שלהם לספוג עומס ולחץ.
לסחוסים יש תפקידים שונים, כמו בלימת זעזועים של התנודות הגוף כמו בהליכה או זעזועם במצב של ריצה, כמו כן מאפשר תנועה חלקה של עצם הירך על הטיביה לאפשר תנועת כפוף ופשיטה.
קרע במינסקוסים לא נתן להתאחות בחזרה כי הסחוסים אם ניזונים באספקת דם.
קרע במינסקוסים יכול לקרות בפציעות ספורט תוך נישאת משקל מלאה על הברך ונעילת הברך תוך ביצוע תנועה סיבובית.
סימנים לקרע במינסקוס:
- נפיחות
- קושי בעליית וירידת מדרגות
- כאב בישיבה נמוכה
- מישוש מעל מפרק הברך מעל המיניסקוס
איך אפשר לזהות או לאבחן קרע בסחוס?
- על ידי בדיקת S.U או MRI
- על ידי ביצוע בדיקת "מקמורי" MACMURRY TEST
טיפולים לקרע בסחוס:
- בשלב הראשון הורדת הנפיחות שמעידה על דלקת, מה שגורמת לכאב והגבלת הטווח במפרק
במרפאה אפשר להשתמש ב:
- אולטרסאונד U.S, על ידי גלי הקול מפזר את הנוזלים והדלקת ומזרז תהליך בניית תאים חדשים, על ידי העלאה הטמפרטורה הפנימית וגרימה לזרימת דם מוגברת.
- על ידי מכשיר TENS שמוריד מהכאב וגורמת לזרמת דם
- קיניזיו טאפ
- הדרכה לתרגילים שלא גורמים להעמסה או כאב בשלב הראשון של הפציעה
בשלבים המתקדמים:אחרי ירידת הנפחיות ורמת הכאב מתחילים בהעלאת רמת התרגול וההעמסה על הברך ללא כאב, כאב במקרה הזה הוא סוג של אות אזהרה מהגוף שאנחנו גורמים לעומס מיותר לפי המצב הנוכחי של המפרק ויכול לגרום לנזק.
בשלבים האחרונים של השיקום, לשים את הדגש על תרגול פרופריוסיפשן וקוארדינציה מה שמחזק את הסיבים הקטנים של השרירים שאחראיים לייצוב הברך.
מה ניתן לעשות בבית בשלב הראשון?
בבית ניתן לבצע PRICE קיצור של PRESSURE ,RAISE ,ICE
קרע ברצועות הברך:
רצועות הברך הן בנויות מקולגן , COLLAGEN+CONNECTIVE TISSUE. הרצועות מחברות עצם לעצם, התפקיד של הרצועות לשמור על יציבות המפרק, ולאפשר תנועה מבוקרת באותו הזמן, מפרק הברך בנוי מ 4 רצועות עיקריות, רצועות צדדיות כמו MCL + LCL תפקדם לייצב את המפרק מפריקה צדדית. רצועה קדמית בשם ACL ורצועה אחורית בשם PCL תפקדם לשמור על יציבות המפרק מפריקה אחורית וקדמית. קרע נפוץ ברצועות הברך הוא, קרע ACL, במקרים של קרע מלא של ACL המטופל יכול לעבור ניתוח שחזור רצועה, ניתוח שמחייב תהליך שיקומי ארוך.
על הפיזיותרפיסט המשקם להיות בעל ידע וניסיון, הכי חשוב בשיקום בשלבים הראשונים אחרי הורדת הנפיחות והכאב הוא השגת טווחים מלאים בברך.
קרע ברצועה הצולבת יכול לקרות תוך כדי יישור מפרק הברך וביצוע תנועה סיבובית בברך, קרע ברצועה הצולבת הקדמית ACL לרוב קורה בפציעות ספורט, כמו כדורגל כדורסל.
סימנים לקרע ברצועה:
- חוסר יציבות במפרק הברך, "הברך בורחת" או "ברך קורסת"
- נפיחות בתוך חלל הברך בגלל הדימום מהרצועה
- חוסר משמעותי בטווח וכוח השריר
תהליך שיקום לקרע ברצועה הצולבת הנו תהליך ארוך יחסית במיוחד אם מדובר בבן אדם ספורטאי, תהליך השיקם יכול להגיע ל 6-8 חודשים.
יש מקרים נדירים משתקמים תוך 4 חודשים.
בתהליך השיקום בקרע ברצועה הקדמית ACL.
בשלבים הראשונים:
- הורדת נפיחות
- השגת טווחים
- הורדת חום וכאב על ידי COLD PACK כריות קרח, אלקטרו תרפיה TENS להורדת כאב וזרימת דם אופטימאלית למפרק
- טיפול מנואלי ופסיבי להשגת טווחים MANUAL PASSIVE MOVMENT
- טיפול בצלקת, על ידי עיסוי עדין לצלקת למניעת ריגידייות ונוקשות של הצלקת שיכולה להשפיע על טווחי התנועה בברך
- חיזוק הדרגתי על ידי הנחיה ופיקוח של הפיזיותרפיסט, החיזוקים הראשונים הם בשכיבה, חיזוקים עם התנגדות
מתונה וסטטית
שלבים מתקדמים:
- השגת טווחים מלאים בברך
- שחרור רקמות והידבקויות בברך , טכניקת ארגון (ERGON TECH)
- חיזוק של השרירים הגדולים של הברך כמו קוואד (4 ראשי) + האמסטרינג (ירך אחורי)
- שיפור פרופריוסיפשן של הברך וקואורדיניציה של הברך על ידי חיזוק השרירים הקטנים ומייצבים של הברך
חשוב לדעת!!
חזרה לפעילות גופנית מלאה צריכה להיות תחת הדרכה והנחיה מלאה של הפיזיותרפיסט המטפל כדי לא לגרום לפציעה חוזרת של הרצועה.
שחיקת הברך OA (osteoarthritis)
הברך מפרק שמחבר בין מפרק הירך למפרק הקרסול, לכן הוא מפרק מאוד חשוב בנישאת והעברת משקל וקאורדינציה של הגוף. מפרק הברך בנוי מ 3 עצמות (פימור, טיביה, פיבולה) Femur , Fibula, Tibia
במפרק הברך יש שני סחוסים שמיועדים לבלום את הזעזועים בברך כמו בולמי זעזועים ברכב, גורם לשחיקת סחוסי הברך הוא ניוון המפרק ארטריטיס מה שגורם לניוון הסחוס, כשהסחוס בברך מתנוון ונשחק המגע הוא בין עצם הפימור Femur לבין עצם הטיביה Tibia. החיכוך בין העצמות גורם להיווצרות של דלקת מתמשכת מה שגורם לשחיקת המפרק ולנפיחות וכאבים בהליכה ובעיקר עלית וירידת מדרגות.
גורמים לשחיקת הברך:
- משקל יתר – מה שגורם ללחץ על הסחוסים ולניוון של הסחוס
- חולשת שרירי הברך
- אי אספקת דם בצורה תקינה למפרק
- פעילות יתר
מה הטיפול לשחיקת מפרק הברך?
- טיפול שמרני על ידי טיפול בפיזיותרפיה
בפיזיותרפיה מורידים את הכאב והנפיחות הנגרמת בגלל הדלקת על ידי:
- אלקטרו תרפיה Tens +interferential להורדת כאב ושיפור זרימת הדם למפרק
- קירור ice pack
- Kinsio tape קיניזיו טאפ
- תרגילי חיזוק לשרירי הברך להורדת עומס מהמפרק הברך והעברתו לשרירים
- טיפול כירורגי ניתוחי – בטיפול הכירורגי משתלים מפרק ברך מלאכותי העיסוי CEMENT היום יש גם חומרים חדשים, אחרי הניתוח המטופל צריך עבור תהליך שיקומי ארוך ואינטנסיבי, מטרת השיקום
- בשלב הרשוני – הורדת נפיחות ממפרק הברך
- לשמר תנועה מינימאלית פסיבית ופסיבית נעזרת לעודד דריכה על הרגל המנותחת בעזרת מקל או קב עם דריכה חלקית או מלאה לפי פרוטוקול הניתוח והנחית המנתח
- שלב מתקדם – להשיג כמה שיותר טווח תנועה על ידי תנועה אקטיבית ואקטיבית נעזרת חיזוק שרירי במנחים שונים: שכיבה, ישיבה, ועמידה
- לנסות ולהחזיר את המטופל להליכה תקינה לא נעזרת עם המשך תרגול להשגת טווחים וחיזוק שרירים
- תרגול עלית וירידת מדרגות באופן עצמאי
- הליכה ללא אביזר עזר בחוץ והשג שיווי משקל מלא בהליכה והשגת ביטחון עצמי למטופל.